Bulletin Oekraïne Actie 9: Alle donaties op een rij

Zes weken na de start van Actie Oekraïne zijn noodhulpacties helaas nog steeds van levensbelang voor miljoenen Oekraïners. Tijd voor een korte tussenstand: welke Joodse organisaties hebben uw gulle donaties mogen ontvangen om écht te kunnen helpen? En hoeveel geld hebben ze gekregen?

De Oekraïense overheid zet alles op alles om de economie draaiende te houden, maar de omstandigheden zijn absoluut dramatisch. Naast de oorlogsmisdaden die plaatsvinden is het leven vreselijk moeilijk: ongeventileerde schuilkelders, geen elektriciteit, te weinig medicijnen, de voedselaanvoer hapert en prijzen schieten door het dak. Het aantal vluchtelingen wordt nu geschat op 10-12 miljoen (binnen én over de grenzen) en het worden er alleen maar meer. Gelukkig groeit ook het aantal initiatieven, veel vrijwilligers trotseren de gebieden onder vuur en zorgen voor distributie van eten en essentiële goederen. Wij zijn trots dat we deze organisaties kunnen steunen. En dat zou niet kunnen zonder uw giften, waarvoor grote dank!

 

Joint Distribution Committee (JDC) €80.000
Jewish Confederation of Ukraine €40.000
Masorti €30.000
Institute for Democracy €15.000
Hillel Odessa €10.000
Mitzvah Fund (Jewish Community of Kiev) €20.000
Vaad of Ukraine €30.000
JCC Mazal Tov €10.000
Lifechangers €10.000
Mitsva 613 €10.000

 

Pesach

In tijden van oorlog is het belangrijker dan ooit om te kunnen vasthouden aan tradities. Tijdens de Pesachweek zorgden, hoe riskant ook, de vrijwilligers van Hesed Foundation dat er matzes werden afgeleverd bij de ouderen in Zaporizja, voor wie de seideravonden zo ongelooflijk belangrijk zijn.

 

 

JCC Mazal Tov

Een van de nieuwste projecten die het JHF steunt is JCC Mazal Tov, in 1998 opgericht met hulp van JDC. Hun oorspronkelijke missie: sociale, culturele eneducatieve projecten voor alle Joodse inwoners (0-120 jaar) in de Oekraïense Zaporizja-regio. Voor een sterke Joodse gemeenschap waarin ook mensen met een handicap kunnen meedraaien en families in nood worden geholpen.

 

Sinds de Russische inval gaat JCC Mazal Tov onverminderd door met de reguliere programma’s, maar zijn de vrijwilligers nog meer dan ooit tevoren bezig met die laatstgenoemde laatste doelstelling. Ze werken samen met andere organisaties en gemeenten en het hoofdkantoor is omgetoverd tot hulpcentrum voor de Joodse gemeenschap en die van Zaporizja.

 

Directeur Inessa Nosenko is heel dankbaar voor de 10.000 euro die de organisatie van JHF heeft gekregen. ,,In twee weken tijd kwamen hier 5000 mensen aan en de winkelvoorraden gaan er rap doorheen. Omdat veel mensen hun baan, huis of allebei zijn kwijtgeraakt, hebben we elke dag meer voedsel, medicijnen, toiletspullen, beddengoed en gereedschap voor de verwoeste huizen nodig.” Met het geld van JHF kan JCC Mazal Tov belangrijke stappen zetten: medicijnen en eten staan bovenaan. ,,We hebben 700 voedselpakketten kunnen kopen, waarvan dagelijks 20 tot 40 worden uitgedeeld.”

 

Door de muffe schuilkelders en vitaminetekorten wordt het aantal chronisch zieken groter en de vraag naar medicijnen dus ook. ,,Vanwege de idioot hoge prijzen en slinkende voorraad hebben we nu 150 man kunnen voorzien, helaas maar de helft van de aanvragen. Toiletartikelen konden we voor 100 man kopen. Nog lang niet genoeg, maar we gaan door! Ontzettend bedankt voor dit mooie bedrag!”

 

jccm1

jccm2

jccm3

 

Doneren voor Oekraïne kan via NL 16 ABNA 0571 848 737 of deze link naar Tikkie.

dummy