actie oekraineDe Joodse organisaties, CJO, JHF, Haboniem-Dror beHolland, JMW, Maccabi, Beit Ha'Chidush, B'nai B'rith, Netzer, Bendigamos, Bne Akiwa, Israëlactie, NIHS, NIK, LJG Amsterdam, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het Portugees-Israëlietisch Kerkgenootschap zijn zeer bezorgd over de oorlog in Oekraïne. Ze hebben een gezamenlijke humanitaire campagne opgezet, die gecoördineerd wordt door het Joods Humanitair Fonds (JHF). Het JHF heeft al 20 jaar sterke banden met de Joodse organisaties in Oekraïne en biedt via haar partners in deze noodsituatie hulp, waar dit mogelijk is. Er is een speciale bankrekening opgezet voor financiële steun. 

 

Elke gedoneerde euro wordt door het Joods Humanitair Fonds verdubbeld, tot een maximum van 500.000 euro!

 

De Russische invasie heeft geleid tot een buitengewoon ernstige situatie voor de bevolking van Oekraïne. Velen maken zich zorgen over vrienden en familie daar, de Joodse organisaties in ons land ook. De Joodse gemeenschappen kwamen de afgelopen 30 jaar tot bloei nadat Joden door de vervolging door de nazi’s en de communistische onderdrukking extra hard waren getroffen. Des te schrijnender is het dat deze groep, waaronder nog duizenden Holocaust overlevenden, opnieuw met oorlog en geweld wordt geconfronteerd. Vele Oekraïeners zijn op de vlucht.

 

Het JHF staat in nauw contact met haar partners in Oekraïne en gaat in deze vreselijke oorlog met de ontvangen giften de broodnodige extra humanitaire hulp geven. Lees meer over hoe uw donatie op de juiste plek komt.

 

Het Joods Humanitair Fonds is een erkende ANBI. Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen naar Nederland zal Joods Maatschappelijk Werk een coördinerende rol spelen. HELP NU! 

 

U kunt nu geld doneren door DIT TIKKIE te gebruiken, of rekeningnummer NL16 ABNA 0571 848 737 ten name van het Joods Humanitair Fonds onder vermelding van 'Oekraïne actie'.

 

De verhalen van Oekraïners die middenin het oorlogsgeweld moeten leven zijn even schrijnend als indrukwekkend, maar dankzij uw steun heeft het JHF via verschillende organisaties velen van hen kunnen helpen. We verzamelden een serie portretten van mensen die het zwaar hebben, maar ondanks alles dankbaar zijn.

Lees meer: Bulletin Oekraïne Actie 14: Voor deze mensen doet ...

Als deze oorlog iéts positiefs laat zien, is het wel de drive om onderlinge verschillen terzijde te schuiven en samen te werken. Een coöperatie van 50 Joodse organisaties in Hongarije, geïnitieerd door JCC Boedapest, coördineert alle noodhulp voor Oekraïense vluchtelingen. Maar ook de reguliere programma's van de JCC gaan gewoon door, voor vluchtelingen én de community: “Doel is om de gedachten van de vluchtelingen te verzetten, weg van de oorlog,” aldus Marcell Kenesei, directeur van JCC Boedapest.

Lees meer: Bulletin Oekraïne Actie 13: Samen nieuwe herinner ...

De eerste dagen van mei worden in Oekraïne gekenmerkt door zware bombardementen, zelfs in gebieden die min of meer vreedzaam en veilig leken: Vinnytsia, Lviv, Odessa, Dnipro, Rivne, Zaporizja en Mykolayiv liggen flink onder vuur, maar Joodse vrijwilligersorganisaties gaan dapper door.

Lees meer: Bulletin Oekraïne Actie 12: Overal scherven en ee ...

De Joodse school Mitzvah 613 was altijd een plek waar kinderen leren en spelen, maar fungeert nu als opvangcentrum. Voor joden, maar ook vele andere Oekraïners in nood. Directeur Natella Andryushchenko vertelt: “Omdat ons gebouw een goede warme kelder heeft, is het schuilkelder geworden voor veel ouderen en kinderen uit het hele land. Uw giften zijn onze redding!”

Lees meer: Bulletin Oekraïne Actie 11: Van schoolkelder naar ...

Translate

 

Google Translate Disclaimer

dummy