Als gevolg van de voortdurende oorlog en raketaanvallen door Rusland op Oekraïne, lijden veel burgers en staan ze voor onvoorstelbare uitdagingen. Daarom heeft het Joods Humanitair Fonds een nieuwe donatiecampagne gelanceerd om onze Joods-Oekraïense partner, LifeChanger, te helpen veilige schuilplekken op te zetten in Joodse gemeenschapscentra in Oekraïne. Daar kunnen ze op een veilige plek samen zijn, hun telefoons opladen, medicijnen en warme maaltijden krijgen. Het JHF zal elke gedoneerde euro verdubbelen.

 

poster oekraine actie

De verhalen van Oekraïners die middenin het oorlogsgeweld moeten leven zijn even schrijnend als indrukwekkend, maar dankzij uw steun heeft het JHF via verschillende organisaties velen van hen kunnen helpen. We verzamelden een serie portretten van mensen die het zwaar hebben, maar ondanks alles dankbaar zijn.

Lees meer: Bulletin Oekraïne Actie 14: Voor deze mensen doet ...

Als deze oorlog iéts positiefs laat zien, is het wel de drive om onderlinge verschillen terzijde te schuiven en samen te werken. Een coöperatie van 50 Joodse organisaties in Hongarije, geïnitieerd door JCC Boedapest, coördineert alle noodhulp voor Oekraïense vluchtelingen. Maar ook de reguliere programma's van de JCC gaan gewoon door, voor vluchtelingen én de community: “Doel is om de gedachten van de vluchtelingen te verzetten, weg van de oorlog,” aldus Marcell Kenesei, directeur van JCC Boedapest.

Lees meer: Bulletin Oekraïne Actie 13: Samen nieuwe herinner ...

De eerste dagen van mei worden in Oekraïne gekenmerkt door zware bombardementen, zelfs in gebieden die min of meer vreedzaam en veilig leken: Vinnytsia, Lviv, Odessa, Dnipro, Rivne, Zaporizja en Mykolayiv liggen flink onder vuur, maar Joodse vrijwilligersorganisaties gaan dapper door.

Lees meer: Bulletin Oekraïne Actie 12: Overal scherven en ee ...

De Joodse school Mitzvah 613 was altijd een plek waar kinderen leren en spelen, maar fungeert nu als opvangcentrum. Voor joden, maar ook vele andere Oekraïners in nood. Directeur Natella Andryushchenko vertelt: “Omdat ons gebouw een goede warme kelder heeft, is het schuilkelder geworden voor veel ouderen en kinderen uit het hele land. Uw giften zijn onze redding!”

Lees meer: Bulletin Oekraïne Actie 11: Van schoolkelder naar ...

dummy