Joods Humanitair Fonds strijdbaar in Oekraïne

(Dit artikel verscheen 5 september 2022 in het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW))
 

Het Joods Humanitair Fonds laat Joods Nederland een verschil maken in Oekraïne. Meer dan €400.000 ging al naar de oorlogsslachtoffers, en het JHF is nog lang niet klaar.

Joshua Friedmann

Joods Humanitair Fonds strijdbaar in Oekraïne

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne wordt het Joods Humanitair Fonds (JHF) overspoeld door donaties uit heel Joods Nederland. De organisatie werd opgericht om Joodse gemeenschappen in Oost-Europa te versterken, en heeft nog nooit zo’n grote actie ondernomen. Zolang de oorlog voortwoedt, zal de hulpcampagne alleen nog maar uitbreiden. Het Joods Humanitair Fonds en zijn partnerorganisaties laten Joods Nederland een verschil maken in Oekraine. Samen met zijn internationale partners, de Joint Distribution Committee, World Union of Progressive Judaism en de Jewish Confederation of Ukraine, helpt JHF Oekraïners zowel daar als in Nederland.

 

Vuurdoop

De Russische invasie zette het JHF voor zijn grootste uitdaging sinds het in 2002 werd opgericht. Vaste partners van het fonds hielpen mensen te oorlog te ontvluchten en vluchtelingen op te vangen in Oekraïne en in Nederland. Joodse gemeenschappen in het oorlogsgebied hebben het bepaald niet breed, en door het conflict hebben meer mensen dan ooit voedsel, zorg, onderdak en transport nodig. In de eerste maanden van de oorlog bracht JHF regelmatig een online bulletin uit van hoe hulpprojecten opgezet en opgeschaald werden.

 

Bestuurslid Tanya Smotkin van het JHF is ook directeur van Hillel Kiev. “Eten is momenteel het allerbelangrijkst,” volgens Tanya. Door het verstoren van de normaal grote Oekraïense graanoogst, voelen de plaatselijke bevolking en miljoenen mensen in het buitenland dat.

 

Het Fonds zorgt dat elke euro vanuit Nederland op de juiste plek komt, en verdubbelt elk donatie tot ze de €1 miljoen bereiken. Tot nu toe helpen CJO, Haboniem-Dror, JMW, Maccabi, Beit Ha’Chidush, B’nai B’rith, Netzer , Bendigamos, Bné Akiwa, de Collectieve Israël Actie, NIHS, NIK, LJG en de PIG mee als partnerorganisaties geld op te halen. Dat tikt aan: eind juli had JHF al meer dan €416.000 aan noodhulp verdeeld, en dat bedrag zal hopelijk nog flink stijgen.

 

Oekraïne is een goedkoop land, het geld is er hard nodig, en een paar duizend euro kan er veel bereiken. Er zijn al 19 individuele projecten worden gefinancierd, om in elke uithoek iets voor de slachtoffers te doen. Zo wordt er psychosociale hulp verleend aan weduwen van soldaten, en kon plaatselijk voedselhulpfonds Lifechanger een busje kopen om eten te bezorgen. “De Joodse radio werkt heel goed. Mond-op-mondreclame is nog het beste,” volgens LifeChanger-directeur Valeria Holodova.

Het JHF steunt plaatselijke organisatie LifeChanger in het verdelen van hulppakketten op grote schaal.

 

Van Amstelveen tot Zaporizja

Naast de inzet van JHF’s partners in Oekraïne en omgeving, kwamen er waardevolle initiatieven in Nederland. Een hotelier in Amstelveen stelde twee hotels beschikbaar voor vluchtelingen, die inmiddels helemaal vol zitten. Vrijwilligers van Maccabi haalden Joodse Oekraïners er naartoe, en helpen samen met JMW en Chabad hen in Amstelveen opvangen met tolken, maaltijden en programma’s voor kinderen. Waar mogelijk worden de vluchtelingen doorgeleid naar een ‘normaler’ bestaan, waardoor er meer kunnen worden opgevangen. “Sommige gezinnen stromen alweer door naar huurappartementen. En de eerste kinderen gaan al naar school,” volgens vrijwilliger Laura Renberg. LJG Amsterdam haalde kleren en toiletspullen op.

 

Dichterbij het rampgebied weet JHF de organisaties te vinden, die zich ontfermen over de honderdduizenden mensen die de grenzen van het land oversteken. Bestaande Joodse organisaties konden goed bijspringen. Het JCC in Boedapest is een belangrijk toevluchtsoord en hulppartner, en ontving €9.000. Honderdduizenden namen sinds de invasie de trein van Hongarije, en worden daar verder geholpen. Opvanglocaties werden verder opgezet in Wit-Rusland, Moldavië en Polen.

 

‘Elk gered gezin is een wonder’

Alisa, vrijwilliger in Mariupol

 

JCC Mazal Tov in Zaporizja kreeg €10.000, waarmee zij de plaatselijke gemeenschap, waaronder veel zieken en gehandicapten, kunnen ondersteunen. “Vanwege de idioot hoge prijzen en slinkende voorraad hebben we nu 150 man kunnen voorzien, helaas maar de helft van de aanvragen. Nog lang niet genoeg, maar we gaan door!” volgens Inessa Nosenko van Mazal Tov.

 

In het belegerde Mariupol hielp JHF met €20.000 mensen vluchten, voor de val van de stad. ‘De Joodse gemeenschap probeert op alle mogelijke manieren Mariupol te verlaten – degenen die eigen vervoer hadden, hebben de stad al verlaten, sommigen gaan te voet. Elk gered gezin is een wonder,’ schreef vrijwilliger Alisa, voordat het Russiche leger uiteindelijk Mariupol innam.

 

Kortom: de inzet van JHF is al van grote waarde geweest voor de joden van Oekraïne, en ze zijn nog lang niet klaar. ‘Veel vrijwilligers hebben al maanden geen vrije dag gehad, ze zijn uitgeput, maar hun vastberadenheid is indrukwekkend,’ schrijft de organisatie. ‘Duizendmaal dank aan iedereen die deze actie steunt.’

 

Doneren aan JHF voor deze actie kan via NL 16 ABNA 0571 848 737 of deze link naar Tikkie.