Bulletin Oekraïne Actie: uw donatie op de juiste plek

Oekraïne staat in brand. Miljoenen mensen zijn op de vlucht of schuilen voor het oorlogsgeweld. De Nederlandse Joodse gemeenschap is al jaren betrokken bij die van Oekraïne. Via het Joods Humanitair Fonds, maar ook via kerkgenootschappen, sportverenigingen en andere organisaties.

 

Tal van Nederlandse Joodse organisaties hebben de handen nu ineengeslagen om de Joodse gemeenschappen daar te helpen. Wij doen dat via drie organisaties: The Joint Distribution Committee, The World Union of Progressive Judaism en de Jewish Confederation of Ukraine. Zij helpen achtergebleven gezinnen en ouderen met voedsel en medicijnen, coördineren noodhulp en helpen vluchtelingen zowel in Oekraïne als over de grens. Naast geld inzamelen bereiden we ons onder leiding van JMW voor op het eventueel opvangen van vluchtelingen die naar Nederland komen.

De teller van de inzamelingsactie staat nu op 80.000 euro, inclusief de verdubbeling van het JHF is dat 160.000 euro. And counting!

 

Natuurlijk zorgen we dat iedere euro goed terechtkomt: bij onze partners in Oekraïne. Organisaties waarmee we al twintig jaar samenwerken, die met hun poten in de klei staan en onze giften zó hard nodig hebben!

 

Graag houden we u op de hoogte van de acties, daarom vindt u op deze plek vanaf nu regelmatig het bulletin Oekraïne Actie. Met informatie over de situatie van de Joodse gemeenschap in Oekraïne, gesprekken met onze partners aldaar en updates over deze campagne.

 

In deze eerste editie stellen we u graag voor aan de organisaties:

 

Joint Distribution Committee (JDC)

Sinds 1914 springt JDC in de bres voor Joden over de hele wereld en mag zich inmiddels een van ‘s werelds grootste Joodse humanitaire fondsen noemen. JDC focust zich op de kwetsbaarsten in de Oekraïense getroffen gebieden én de buurlanden waar vluchtelingen worden opgevangen.

 

‘De gift wordt enorm op prijs gesteld! Dat de Joodse gemeenschap in deze stressvolle tijden samenkomt om onze medebroeders in Oekraïne te steunen is zo ontroerend en zinvol. Het geeft ons kracht!’ - Directeur Solly Kaplinski

 

Jewish Confederation of Ukraine (JCU)
De JCU (1999) is een vereniging van Oekraïense regionale en lokale Joodse organisaties met een focus op filantropie, de traditionele Joodse levenswijze en het ondersteunen van humanitaire waarden. In deze oorlog biedt JCU alle mogelijke hulp aan de Joodse gemeenschap: ouderen in verzorgingshuizen in Kiev, Joodse vluchtelingen die in lange rijen wachten op evacuatie uit Oekraïne en Joden die naar het westen van het land zijn verplaatst.

 

World Union of Progressive Judaism (WUPJ)

Wereldwijde koepelorganisatie uit 1926 van Liberaal Joodse Gemeenten. Doel is om alle Joden een betekenisvol Joods leven te bieden om zo de toekomst van het Joodse volk veilig te stellen. Met een noodhulpactie regelen ze eten, onderdak, veiligheid, medische en mentale zorg. Ook wordt er in Polen een vluchtelingencentrum opgetuigd.

 

Ook ingekomen aanvragen worden beoordeeld en meegenomen in de verdeling.

 

Dank voor uw steun, mede namens CJO, Haboniem-Dror beHolland, Bne Akiwa, JMW, Maccabi, Netzer, NIHS, NIK, LJG Amsterdam, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het Portugees-Israëlietisch Kerkgenootschap.

 

Doneren kan uiteraard nog steeds via NL 16 ABNA 0571 848 737 of deze link naar Tikkie.

 

Ruben Koekoek - voorzitter

 

Foto’s: Bij studentenvereniging Hillel in Minsk (Belarus) kwamen alle Joodse organisaties samen om hulpgoederen te verzamelen voor 90 Joodse volwassenen en kinderen uit Oekraïne.

 

03 04
05 06
07

dummy