Bulletin Oekraïne Actie 4: vangnet voor ouderen

In een land dat onder vuur ligt behoren ouderen tot de allerkwestbaarsten. Fysiek, maar ook mentaal. Zeker omdat het voor velen niet de eerste oorlog is die ze meemaken. Jewish Confederation of Ukraine (JCU) ontfermt zich over orthodox-Joodse senioren. Elk uur van iedere dag.

Het beschermen van Joden in Oekraïne was altijd al de missie van de organisatie, maar normaliter vooral tegen antisemitisme en middels de ontwikkeling van onderwijs, cultuur, erfgoed en identiteit. Een belangrijk langlopend project is de Home with the Assisted Living Facility for Elderly in Kiev, waar veertig bewoners, voornamelijk Holocaustoverlevenden, alles krijgen wat nodig is voor een fijne oude dag.

 

,,Nu ligt de focus op puur overleven,” aldus directeur Inna Ioffe. Personeel van het verzorgingshuis is 24/7 aanwezig. ,,Het is hun tweede thuis. En voor sommigen ís het sinds de bombardementen hun thuis.” Er wordt verpleegd, gekookt, schoongemaakt en beveiliging, techniek, communicatie, afvalverwerking en logistiek geregeld.

 

Omdat bewoners fragiel zijn, was evacuatie naar een veiligere plek te ingewikkeld. Maar toen afgelopen week de situatie in Kiev onhoudbaar werd, zijn 25 senioren en 12 man personeel toch naar West-Oekraïne gebracht. Vier hele kwetsbare bewoners liggen nu in het privéziekenhuis in Kiev. ,,Sommigen wilden echt niet mee, zij blijven achter met vrienden en familie. En ook hen moeten we blijven verzorgen.”

 

Ook gaat JCU Rechtvaardigen onder de Volkeren financieel steunen: een eretitel die Israël geeft aan niet-Joden die tijdens WOII Joden hebben geholpen. ,,Toen hielpen zij ons, nu moeten wij hetzelfde voor hen doen.”

 

JCU1

JCU2.jpg

JCU3

 

Intussen in Amstelveen…

Alle kamers in de Amstelveense hotels waar Oekraïners terecht kunnen zitten inmiddels vol. Maccabi, JMW en JHF hebben samen met de bewoners een heel ecosysteem opgezet. Artsen en tolken staan paraat, er worden stadswandelingen, tripjes naar de kinderboerderij en het Rijksmuseum georganiseerd en kinderen trainen mee met Maccabi Voetbal. Ook de gemeente is aangehaakt. Voor kleding en toiletartikelen kan men gratis shoppen in een heus winkeltje, bemand door bewoners. ,,De mensen zelf willen ook zo graag iets doen,” vertelt eventmanager Laura Renberg, terwijl in de keuken ineens de radio wordt aangezet. ,,We hebben hier een kleine leefgemeenschap opgebouwd.”

 

Terwijl nog dagelijks mensen in Amstelveen arriveren, die nu worden doorgestuurd naar de RAI voor registratie en een verblijfplaats, wordt er al nagedacht over de volgende fase: school, werk en volgende verblijfplaatsen. ,,Sommige gezinnen stromen alweer door naar huurappartementen. En de eerste kinderen gaan al naar school!”

 

Wilt u spullen doneren? Op dit moment is er voldoende aanwezig in de hotels, Zodra de bodem in zicht is, krijgt u via dit bulletin een seintje. ,,Dat gebeurt snel genoeg. Er komen gezinnen binnen met samen één rolkoffer. We zijn alle donateurs heel dankbaar.”

Doneren voor Oekraïne kan uiteraard nog steeds via NL 16 ABNA 0571 848 737 of deze (nieuwe!) link naar Tikkie. Dank voor uw steun, mede namens CJO, Haboniem-Dror beHolland, Bendigamos, Bne Akiwa, B’nai B’rith, Beit Ha’Chidush, Israel Actie, JMW, Maccabi, Netzer, NIHS, NIK, LJG Amsterdam, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het Portugees-Israëlietisch Kerkgenootschap.

 

JCU1

JCU2.jpg

JCU3

 

dummy