Bulletin Oekraïne Actie 3: Tanya Smotkin en opvang in Amstelveen

Vijf dagen na haar vlucht uit Oekraïne arriveerde JHF-bestuurslid Tanya Smotkin deze week veilig in Nederland. Vanuit hier gaat ze onverminderd door met haar inzet voor initiatieven die Joodse gemeenschappen in haar thuisland ondersteunen.

Hulp uit alle hoeken 

“Whoever saves one life saves the world entire.” Deze zin uit de Talmud is voor Tanya deze weken enorm gaan leven. Het idee dat zorgen voor één mensenleven niet insignificant is, maar hopelijk een kettingreactie teweegbrengt, geeft haar moed. Vanuit Amsterdam is ze nu actief binnen verschillende kleinere initiatieven die zijn ontstaan in de chaos en ook steun krijgen van JHF. “Je ziet dat organisaties die zich normaliter op iets heel anders focussen massaal noodhulp gaan bieden.” Zo staat studentenvereniging Hillel Kiev, waarvan Tanya directeur is, nu bij de grenzen. Twee initiatieven licht ze kort uit.

 

Migdal

Nonprofit Migdal in Odessa heeft hun culturele en educatieve programma’s ingeruild voor verbinding met Oekraïners op de vlucht. Letterlijk. Voordat JDC de mensen naar de grens brengt, fungeert Migdal als callcenter: met hun eigen telefoons helpen vrijwilligers mensen voorbereiden op de vlucht. ,,Ze praten met families in schuilkelders en regelen geld of andere hulp. Ze doen geweldig en onmisbaar werk in het hele land.”

 

Life Changer SFU

De oorspronkelijke missie van deze organisatie is het regelen van medische hulpmiddelen voor kinderen en tieners, maar sinds de inval is er nog maar een doel: noodhulp. Zo bezorgen vrijwilligers in samenwerking met supermarktketen Silpo eten bij bewoners van dertien Oekraïense steden, waaronder Odessa en Kiev. Tanya helpt het coördineren tussen steden, vrijwilligerscentra en Life Changer ,,Eten is op dit moment gewoon het allerbelangrijkst.” 

 

Lifechanger1.jpg

Lifechanger2

Foto's van Life Changer project

  

Inchecken in Amstelveen

Ook vanuit Nederlandse organisaties gebeurt van alles. De eigenaar van twee hotels in Amstelveen heeft de deuren opengezet voor Joodse Oekraïners, maar sinds een paar dagen worden op verzoek van de gemeente ook andere Oekraïners opgevangen. Inmiddels zitten er zo’n 200 vluchtelingen. De eigenaar van de hotels, maar ook Maccabi speelt een essentiële rol: de organisatie helpt via haar partners in Oost-Europa Joodse Oekraïners naar Nederland komen en heeft daar én hier een enorm netwerk van vrijwilligers ingezet. In de hotels zijn continu Russisch sprekende vrijwilligers aanwezig, zodat mensen met hun eerste vragen ergens terecht kunnen. JMW zorgt voor psychosociale begeleiding en dat er elke dag twee maatschappelijk werkers, een tolk en vrijwilligers aanwezig zijn. Ontbijt, lunch en avondeten in de hotels wordt geregeld door vrijwilligers van Chabad. Gezien de enorme toestroom van vluchtelingen wordt nu gewerkt aan een centraal inzamelpunt voor dingen als kleding, sanitaire verzorging en speelgoed. Spullen kunnen hier worden afgegeven. 

 

Dit project steunen kan via JHF. Opgeven als vrijwilliger? Vul het formulier in op de site van JMW. 

 

Aanstaande zondag van 10:00 tot 14:00 organisseert de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam een inzamelingsactie van toilet artikelen, kleren en speelgoed. Die goederen zijn bedoeld voor de vluchtelingen die in Amstelveen zitten. Ze hebben een groete behoeft aan dit soort spullen. De kleren moeten schoon zijn en niet versleten. Liefst met hangertjes. Iedereen is welkom om spullen te komen brengen: Zuidelijke Wandelweg 41 in Amsterdam. 

 

Doneren voor Oekraïne kan uiteraard nog steeds via NL 16 ABNA 0571 848 737 of deze link naar Tikkie.

 

Dank voor uw steun, mede namens CJO, Haboniem-Dror beHolland, Bendigamos, Bne Akiwa, B’nai B’rith, Beit Ha’Chidush, Israel Actie, JMW, Maccabi, Netzer, NIHS, NIK, LJG Amsterdam, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het Portugees-Israëlietisch Kerkgenootschap.

 

Tanya en Viacheslav

Tanya Smotkin en haar man Viacheslav

dummy