Bulletin Oekraïne Actie 13: Samen nieuwe herinneringen maken

Als deze oorlog iéts positiefs laat zien, is het wel de drive om onderlinge verschillen terzijde te schuiven en samen te werken. Een coöperatie van 50 Joodse organisaties in Hongarije, geïnitieerd door JCC Boedapest, coördineert alle noodhulp voor Oekraïense vluchtelingen. Maar ook de reguliere programma's van de JCC gaan gewoon door, voor vluchtelingen én de community: “Doel is om de gedachten van de vluchtelingen te verzetten, weg van de oorlog,” aldus Marcell Kenesei, directeur van JCC Boedapest.

Zo worden er allerlei evenementen georganiseerd voor verschillende leeftijdsgroepen: knutselclubjes en clowns voor de kleintjes, tieners doen mee met sportactiviteiten, uitjes en seminars. Voor volwassenen is er muziek, dans en trips langs highlights van de stad. Maar ook krijgen zij psychologische steun in praatgroepen, terwijl hun kinderen worden opgevangen door de vrijwilligers. “Zo belangrijk!

 

Naast noodhulp heeft de coöperatie door heel Budapest informatiebalies neergezet en kunnen vluchtelingen via jewsforukraine.hu informatie gestructureerd terugvinden. "Hier ontdekken veel mensen onze ‘winkel’, met (kinder)kleding, maar allerlei dingen die je niet tweedehands kunt aanbieden, zoals ondergoed. Ook daarvoor hebben we nu geld nodig!”

 

“Het voelt heel natuurlijk om dit te doen, ook al is crisisopvang - gelukkig - niet onze normale focus,” zegt Marcell. En zonder onze vrijwilligers zou dit onmogelijk zijn, dus het onderhouden en uitbreiden van dit gouden netwerk is een ander belangrijke bestemming van de JHF-donatie.

 

Soms gaat die uitbreiding ook ‘vanzelf’. Zestien jonge Oekraïense meisjes waren toevallig voor een seminar in Boedapest toen de oorlog uitbrak. Zij zijn gebleven en begonnen met het organiseren van kinderprogramma’s. “Prachtig om te zien en bovendien zegen, want we hebben een enorm tekort aan Russisch sprekende vrijwilligers.”

 

bulletin13 03

bulletin13 02

 

bulletin13 01

 

 

Marcell vindt het mooi om te zien dat ook de reguliere programma’s van de JCC veel worden bezocht: programma’s over het moderne joodse leven en sociale verantwoordelijkheid in het algemeen, zoals het omarmen van LHBTQ+. “De opkomst is alleen maar groter geworden! Mensen willen gewoon samen zijn en elkaar bijstaan in deze moeilijke tijden.”

 

Dit heeft de coöperatie bereikt

Noodhulp voor 20.000 mensen;

Onderkomen voor bijna 2500 mensen;

3000 mensen kregen eten en drinken;

2000 mensen werden vervoerd naar veiligere plekken;

Medische hulp aan 700 mensen in het ziekenhuis;

350 volwassenen deden mee aan de programma’s

700 kinderen deden mee aan 93 activiteiten

Pesachseders voor 200 mensen

150 man volgden shabbatdiensten

 

Spread the word

jhf advertentie v2 def

 

Doneren voor Oekraïne kan via NL 16 ABNA 0571 848 737 of deze link naar Tikkie.

 

dummy