Bulletin Oekraïne Actie 12: Overal scherven en een ode aan ‘n bijzondere vrouw

De eerste dagen van mei worden in Oekraïne gekenmerkt door zware bombardementen, zelfs in gebieden die min of meer vreedzaam en veilig leken: Vinnytsia, Lviv, Odessa, Dnipro, Rivne, Zaporizja en Mykolayiv liggen flink onder vuur, maar Joodse vrijwilligersorganisaties gaan dapper door.

Lviv Hillel en Hesed zijn inmiddels echte vluchtelingenhubs, waar dagelijks mensen worden opgevangen. Het Joodse gemeenschapscentrum in Zaporizhzhya zorgt voor veel mensen uit Oost-Oekraïne en de religieuze gemeenschap in Chmelnytskyi helpt iedereen die een tussenstop in de stad maakt. Beit Grand in Odessa is een belangrijk thuis geworden voor Joodse organisaties in die stad, op de eerste plaats vanwege de veiligheid.

 

De rol en impact van het JHF is enorm. Vanwege de vele jarenlange goede contacten met partnerorganisaties én door de financiële bijdrage aan organisaties die direct hulp bieden aan mensen in nood in alle regio's van Oekraïne. Het JHF samen met de Joods Nederlandse organisaties van de Werkgroep Actie Oekraïne, behoren dan ook tot de belangrijkste supporters van de Joodse gemeenschap van Oekraïne.

 

In duizenden stukjes 

Veel Joodse gebouwen en synagogen dienen nu als opslagplaats voor humanitaire goederen. Helaas kunnen we een eerste opsomming van schade door vernietiging van gebouwen die werden gebruikt door Joodse gemeenschappen en organisaties al maken.

 

  • Aan het begin van de oorlog is het gebouw van Charkov Hillel volledig verwoest. Het lag middenin de stad en was al ruim 25 jaar een thuis voor de Joodse studenten.
  • Tegelijk lagen ook de ramen van de synagoge van Charkov aan gruzelementen. 
  • Een paar weken later werd het Holocaust-monument ‘Drohobytskyi Yar’ in Charkov praktisch verwoest door bombardementen.
  • In Kiev vielen in de eerste dagen van de oorlog raketten op Babi Jar, hierbij raakten mensen gewond en is een Holocaustmonument beschadigd. Babi Jar is het ravijn in Kiev waar in 1941 meer dan 100.000 mensen (meestal Joden) werden vermoord door de nazi’s. 
  • Een bomaanslag beschadigde het Joodse deel van de Berkovetskyi-begraafplaats in Kiev zwaar. Veel graven moeten worden hersteld. 

 

foto 1000 stukjes

 

Heldin

Elizaveta Sherstuk, het hoofd van de Joodse gemeenschap van Sumy, heeft honderden kwetsbare leden van haar gemeenschap geholpen bij hun evacuatie uit Sumy. Bij de belangrijkste onafhankelijkheidsdagceremonie in Israël was zij namens de joden in de Diaspora de erefakkeldrager op de Herzlberg. Zij slaagde erin om tijdens de eerste uren van de oorlog 100 Joden te evacueren, en later nog eens 150 ouderen, vrouwen en kinderen naar het westen van Oekraïne. Wat een heldin!

 

foto heldin

dummy