Bulletin Oekraïne Actie 11: Van schoolkelder naar schuilkelder

De Joodse school Mitzvah 613 was altijd een plek waar kinderen leren en spelen, maar fungeert nu als opvangcentrum. Voor joden, maar ook vele andere Oekraïners in nood. Directeur Natella Andryushchenko vertelt: “Omdat ons gebouw een goede warme kelder heeft, is het schuilkelder geworden voor veel ouderen en kinderen uit het hele land. Uw giften zijn onze redding!”

Met de 10.000 euro van JHF kan de organisatie de snel slinkende voedselvoorraad aanvullen met groenten, granen, ingeblikt voedsel en andere levensmiddelen, maar ook kleding en beddengoed. Ook zijn er composttoiletten en hygiëneproducten aangeschaft. ,,Het is onmogelijk om zonder tranen in je ogen naar deze mensen te kijken”, zegt Natella. “Meestal zijn het vrouwen met kinderen, vaak oude mensen... hun verhalen zijn verschrikkelijk! Een paar dagen geleden bijvoorbeeld verbleef bij ons een gezin met een 96-jarige grootmoeder uit de stad Energodar.”

 

Na de aanvallen in Bucha, Chernigov en Brovary kwamen steeds meer vluchtelingen naar de school, op doorreis naar een veilige plek. Voor hen kon Mitzvah 613 tijdelijke opvang organiseren.

 

“Voor ons vrijwilligers is het een enorme morele steun en een teken dat we er niet alleen voor staan. We hopen echt op vrede en geloven dat ons gebouw binnenkort weer een plek wordt waar kinderen lachen en vrienden elkaar treffen!”

 

bulletin11 01

bulletin11 02

 

bulletin11 03

 

Ander doel sportvereniging

Hoewel de sportevents van Maccabi zo veel mogelijk doorgaan, liggen de prioriteiten nu heel ergens anders. Maccabi Ukraine heeft met zusterorganisaties door heel Europa - ook Nederland - de krachten gebundeld om mensen in veiligheid te brengen.

 

Vrouwen en tieners het veld op

De wereldwijde nonprofitorganisatie organiseert al decennia wedstrijden, seminars en andere culturele en sportieve evenementen om het Joodse spirituele en sociale leven in stand te houden. Nu de mannen van Maccabi Oekraïne hun land moeten verdedigen, gaan vrouwen en tieners deze zomer het veld op tijdens de Maccabiah Games in Israël.

 

In de lucht blijven

Veel vrijwilligers hebben nu mobiele devices nodig om online te blijven en andere mensen te helpen: twee of drie laptops en drie of vier mobiele telefoons staan hoog op de prioriteitenlijst en het JHF heeft toegezegd deze te financieren.

 

“Maar tussen alle ellende ontvangen we ook mooie berichten,” vertelt Viktoriya. Een 20-jarige jongen bedankte ons voor het evacueren van zijn gezin naar Rome. Hij schreef: ‘We hebben een prachtig huisje, de kinderen kunnen weer naar school en hijzelf pakt zijn studie weer op.’ Dát is waar wij het voor doe.”

 

bulletin11 04

bulletin11 05

 

bulletin11 06

 

Doneren voor Oekraïne kan via NL 16 ABNA 0571 848 737 of deze link naar Tikkie.

dummy