Bulletin Oekraïne Actie 10: Nóg meer schouders eronder

JHF-bestuurslid Tanya Smotkin verzamelde deze week belangrijke updates over de situatie in Oekraïne.

Burgers worden op verschillende manieren geraakt door de oorlog. Cherson, Berdjansk en Mariupol, maar ook steden in het oosten van Oekraïne, de regio Donetsk en Luhansk gelden nu als hotspot voor Russische aanvallen. Los van de bezettingen lijden de inwoners van veel Oekraïense steden het meest onder de bombardementen en de verwoesting van huizen en infrastructuur. De behoefte aan voedsel en medicatie is vaak het grootst, al verschilt dat wel per regio.

 

Nazorg buiten de stad

In de bevrijde buitenwijken van Kiev (Bucha, Hostomel, Vorzel, Borodianka, Irpen) is psychologische steun en zorg cruciaal voor iedereen die de verschrikkelijke taferelen heeft gezien of er helaas bij betrokken was. De regering en vrijwilligers proberen overlevenden te helpen, internationale en interne vrijwilligersgroepen en stichtingen werken dag en nacht om mensen te voorzien in de eerste levensbehoeften. Het aantal binnenlandse vluchtelingen groeit en duizenden mensen zijn hun appartementen en huizen kwijtgeraakt.

 

Afhankelijk van de situatie verschillen de behoeften per stad en regio behoorlijk. Ook neemt de spanning in de samenleving toe door angst, druk en onzekerheid over de dag van morgen. Mensen steunen elkaar waar mogelijk, maar velen zijn hun baan verloren en dat maakt het erg moeilijk om voor het gezin te zorgen.

 

Ondanks alles is het Pesach

Een opmerkelijk hoogtepunt deze dagen is Pesach. Matzes, koshere wijn en sap moesten en zouden aan Joodse Oekraïners worden geleverd, zodat ook zij een van de belangrijkste Joodse feestdagen konden meebeleven. Chabad in Oekraïne zette deze operatie op en organiseerde een seder voor Joodse soldaten van het Oekraïense leger.

 

De meeste initiatieven gaan dapper door met hun activiteiten voor de Joodse gemeenschappen in en rond Oekraïne. Met steun van het JHF zorgde Hillel Odessa voor Pesach-voedselpakketten voor alle oudste én de jongste bewoners, maar ook voor vluchtelingen, die nog met een behoorlijk aantal in de stad verblijven.

 

Lviv Hillel hield voor ruim 300 man seders in Truskavets, in een Joodse vluchtelingencentra (regio Lviv) en de Joodse religieuze gemeenschap van Chmelnytsky regelde matzes voor alle vluchtelingen in de westelijke regio.

 

Bekend gezicht aan het roer

Een van de grootste vrijwilligerscentra in Oekraïne, Zgraya in Kiev, wordt geleid door danseres Euvgenia Talinjvskaya. In Nederland is zij bekend van televisieprogramma’s als So You Think You Can Dance en ze is alumna van studentenorganisatie Kiev Hillel. De meeste vrijwilligers van Zgraya zijn Joods en het centrum draagt enorm bij aan de voedsel- en medicatievoorziening, ook voor het Oekraïense leger.

 

Nog meer noodhulp

Nog steeds zijn er nauwe banden met de Joodse organisaties van de Krim. Ze hebben het erg moeilijk met de sancties, maar proberen er blijvend te zijn voor hun gemeenteleden.

 

De Joodse gemeenschap van Tsjernivtsi vangt nog steeds Joodse vluchtelingen uit heel Oekraïne op, helpt met voedsel en onderdak en biedt psychologische hulp en bijstand aan een ieder die vanuit het hele land wordt geëvacueerd.

 

bulletin10 01

 

bulletin10 02

bulletin10 02

 

bulletin10 03

bulletin10 04

 

Doneren voor Oekraïne kan via NL 16 ABNA 0571 848 737 of deze link naar Tikkie.

dummy