Bulletin Oekraïne Actie 5: Poerimfeest en orde in de chaos

Toen Kira Verkhovskaya dertig jaar geleden nonprofit Migdal mede-oprichtte, verwachtte ze niet dat ze haar team ooit zou inzetten voor een humanitaire crisis. “Maar de verbinding binnen de Joodse gemeenschap is nu krachtiger dan ooit!”

Het waarborgen van Joods erfgoed, Migdal’s missie in tijden van vrede, heeft plaatsgemaakt voor noodhulp. Vrijwilligers fungeren als hotline voor Oekraïners die in schuilkelders zitten of koers zetten naar de grens. Vanuit Odessa, waar het momenteel relatief rustig is, maar ook op andere plekken. Kwetsbare ouderen, families en zorgbehoevende kinderen zijn een speciale doelgroep ,,Met lekkere baksels en snoep houden we de moed erin.”

 

Humor als wapen

Oekraïners hebben samen een grote online community opgebouwd. Via alle denkbare kanalen worden oproepjes geplaatst. Kira vindt het hartverwarmend om te zien hoe hecht de Joodse gemeenschap is. In de chat wenst iedereen elkaar goedemorgen, en als iemand erdoorheen zit worden er opbeurende woorden rondgestuurd. De educatieve pijlers van Migdal piepen hier en daar door de noodhulpacties heen: ,,Omdat mensen nu niet naar sjoel kunnen, lezen we samen via Facebook het Poerim-verhaal.” Odessa-inwoners zijn optimistisch en ook de humor blijft. ,,Dat is ons wapen tegen Poetin!”

 

migdal2

migdal5

 

HIAS

Heel Europa staat in de hulpstand: busjes rijden naar de Oekraïense grens, thuis worden slaapkamers vrijgemaakt en alle organisaties focussen zich ineens op noodhulp. Hotels worden omgebouwd tot opvanglocaties. ,,Dat is heel bewonderenswaardig, want anders stonden de mensen op straat. Maar het ontbreekt nog aan coördinatie en know-how over bijvoorbeeld psychologische hulp en rechtshulp. Dat is echt een vak apart!” aldus directeur van HIAS Europe Ilan Cohn. 

 

HIAS1

Negentig bedden in een school in Chernivtsi. Hier zitten nu 36 mensen, onder wie negen kinderen

HIAS2

Ilan en collega's bij de noodopvang in Korczowa, Polen

 

HIAS beschermt al 150 jaar wereldwijd vluchtelingen en hielp 4,5 miljoen mensen - veelal Joden - hun leven heropbouwen en heeft die kennis wél in huis. HIAS probeert organisaties handvatten te bieden om hun activiteiten professioneel te kunnen aanpakken. Op 29 en 30 maart is er in Parijs een training voor Joodse sociale zorgorganisaties.

 

Onderdak

Een belangrijke pijler van HIAS in deze crisis is het stroomlijnen van herlocatie. “Mensen willen graag in Oost-Europese landen blijven, dichtbij hun echtgenoten en vaders. Heel begrijpelijk, maar het past gewoon niet...” Volgens Ilan is er behoefte aan betere verdeling en een netwerk van 'relocation officers'. Ook het maken van matches verdient aandacht. ,,Als je zelf iemand meeneemt naar Nederland is het maar de vraag of het klikt. Maar je moet wél samen onder één dak wonen.”

 

Liever geld

Mede vanwege het gebrek aan coördinatie-ervaring op grote schaal roept Ilan iedereen op om geen spullen, maar geld te doneren. “Daar hebben we op dit moment het meest aan!”

 

Wil je iemand onderdak bieden via HIAS? Schrijf je hier in.

 

Tech for good

Harvard-studenten Avi Schiffmann en Marco Burstein hebben in drie dagen het platform Ukrainetakeshelter.com uit de grond gestampt. Oekraïense vluchtelingen kunnen hier gastgezinnen, kamers en appartementen vinden. De website is in twaalf talen vertaald. 

Bron: Twitter

 

Ukrainetakesshelter

 

Doneren voor Oekraïne kan uiteraard ook nog steeds via NL 16 ABNA 0571 848 737 of deze link naar Tikkie.

 

Dank voor uw steun, mede namens CJO, Haboniem-Dror beHolland, Bendigamos, Bne Akiwa, Israel Actie, JMW, Maccabi, Netzer, NIHS, NIK, LJG Amsterdam, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het Portugees-Israëlietisch Kerkgenootschap.

dummy