Bulletin Oekraïne Actie 2: het werk van JDC en muziek in donkere tijden

In onze gezamenlijke noodcampagne voor Joodse gemeenschappen in Oekraïne is Joint Contribution Committee op dit moment de belangrijkste partner. Een netwerk van zorgdiensten, Joodse gemeenschapsprogramma's en andere organisaties gooit in Oekraïne en buurlanden reddingslijnen uit naar Joodse ouderen, arme Joodse kinderen en hun families.

“Geld geven aan JDC is ontzettend belangrijk: al 108 jaar helpen wij Joden in extreme crisissituaties, zo ook in Nederland in de jaren ‘40. In Oekraïne bouwen we al dertig jaar Joodse gemeenschappen op”, vertelt Rebecca Zisholtz, PR-manager van JDC. Voor de Russische invasie verzorgde JDC meer dan 40.000 Joodse ouderen en arme kinderen en hun families. “Die ervaring kunnen we nu inzetten in crisistijd.”

 

Nu het land écht onder vuur ligt, staan - naast voedsel en medicijnen - vervoer naar de grens en onderdak het hoogst op de agenda. Voor zorg op afstand en een luisterend oor zijn er online platforms voor psychosociale hulp en noodhotlines gelanceerd in Oekraïne, Moldavië en Israël.

 

Trots is Zisholtz op de moed van de staf in Oekraïne: “Onvermoeibaar zorgen zij voor tienduizenden mensen en onze kwetsbaarsten, ten koste van hun eigen veiligheid. Dat is ronduit wonderbaarlijk! Ook zijn er ruim 3000 Joden naar Moldavië geëvacueerd en zorgen we samen met de lokale gemeenschappen voor gevluchte Joden in Polen, Hongarije en Roemenië. En we gaan door zolang het moet!”

 

In de media

De lijst publicaties waarin het werk van JDC wordt uitgelicht of benoemd groeit met de dag. Een kleine selectie:

 

Associated Press publiceerde een foto van Natalia Berezhnaya: een van de 5200 Oekraïense Holocaust-overlevenden die via het Claims Conference-fonds dagelijkse kunnen worden ondersteund door JDC. Het werd opgepikt door duizenden media over de hele wereld, waaronder the Washington Post.

 

De krant Times of Israel sprak met JDC’s Amos Lev Ran en directeuren van verschillende Hesed Foundation-hulpcentra.

 

Jewish News interviewde Moti Kahana, bekend van reddingsoperaties in Syrië en Afghanistan, die samen met JDC 200 kinderen via Roemenië het land uit heeft gekregen.

 

Verder werd het werk van JDC besproken bij onder meer Radio Reka, Galatz Radio, Israel’s Channel 14 Morning Show, Ynet, News1 en Israel News.

 

JDC is onderdeel van de gerenommeerde Charity Navigator's ‘How to Help’ list (vier van de vier sterren!)

 

Voor in de agenda: Benefietconcert Oekraïne

 

U bent van harte uitgenodigd om op 10 maart te komen luisteren naar geweldige artiesten, die onbezoldigd hun muziek laten horen voor de goede zaak. Op de agenda staat koormuziek van Sjir Chadash, Sjir Balev en Rénanim. En onder leiding van dirigent Marcela Obermeister hoort u HAiM van New Phoenix Ensemble, jazz van Roberto Hallifi & Friends en muziek van chazan Gilad Nezer. Ook gaat er een kunstwerk onder de hamer.

 

De vrijwillige organisatie is in handen van Kunst & Dialoog van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam.

 

Entree is vrij, donaties meer dan welkom.

 

10 maart, 20.00 uur - 22.00 uur
LJG Amsterdam
Zuidelijke Wandelweg 41
Opgeven kan via secretariaat@ljg.nl

 

Marcela Obermeister Gilad Nezer
Marcela Obermeister Gilad Nezer

 

Doneren voor Oekraïne kan uiteraard ook nog steeds via NL 16 ABNA 0571 848 737 of deze link naar Tikkie.

 

Dank voor uw steun, mede namens CJO, Haboniem-Dror beHolland, Bendigamos, Bne Akiwa, Israel Actie, JMW, Maccabi, Netzer, NIHS, NIK, LJG Amsterdam, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het Portugees-Israëlietisch Kerkgenootschap.

dummy