Joodse organisaties in Oekraïne krijgen Nederlands geld voor beveiliging

Het Joods Humanitair Fonds heeft de Joodse gemeenschap in Oekraïne extra hulp aangeboden wegens de onzekere en bedreigende situatie in dat land. 

Leden van de Joodse gemeenschap hebben de afgelopen weken actief meegedaan aan de protesten op het Maidanplein tegen het beleid van de impopulaire president Janoekovitsj. Gevreesd wordt echter dat het machtsvacuüm, dat thans in grote delen van Oekraïne ontstaan is, ruimte biedt voor oude sentimenten gericht tegen de Joodse minderheid van ca. 300.000 mensen. Oekraïne kent een lange geschiedenis van antisemitisme. Enkele incidenten, waaronder een brandbom in de synagoge van Zaporizhia, hebben zich al voorgedaan.

Verschillende Joodse organisaties in Oekraïne hebben de afgelopen dagen het Joods Humanitair Fonds benaderd met het verzoek te helpen bij het vergroten van hun veiligheid. Dat heeft er toe geleid dat het Fonds reeds aan zes organisaties in Kiev en daarbuiten geld ter beschikking heeft gesteld voor het inhuren van beveiligingspersoneel. Meer verzoeken worden verwacht. 

Deze steun komt boven op de bijdrage die het Joods Humanitair Fonds jaarlijks aan projecten geeft voor de versterking van het Joodse leven in Midden- en Oost-Europa. Voorzitter van het Fonds, Ronny Naftaniel zegt hierover: “Bij grote delen van de Joodse gemeenschap in Oekraïne bestaat angst voor rechteloosheid. Op de Krim dreigt oorlogsgeweld. De opperrabbijn van het land, Yaacov Bleich heeft opgeroepen tot voorzichtigheid en meer beveiliging. In zo’n situatie mag je als organisatie die in de afgelopen jaren ruim100 projecten in Oekraïne heeft helpen realiseren, niet wegkijken.”

Het Joods Humanitair Fond heeft een speciale rekening: NL52 ABNA 0502488239 onder de naam JHF Noodhulp geopend, waaraan iedereen  geld kan overmaken voor de beveiliging van de Joodse gemeenschap in Oekraïne. Bij de bestemming van het geld wordt onder meer samengewerkt met de Va’ad, de koepel van Joodse organisaties in Oekraïne en de American Joint Distribution Committee, een organisatie die onder meer hulp biedt aan arme Oekraïners. 

Den Haag, 28 februari 2014

 

Meer informatie: Muriel Leeuwin, info@jhf.nl

 


 

The Humanitarian Fund (Joods Humanitair Fonds, JHF) aims to enhance Jewish life in Central and Eastern Europe.


Objectives

The JHF supports organizations and projects dedicated to one or more of the following causes:

  • Building and ensuring the continuity of Jewish communities, in fields including culture, knowledge transfer and enhancement of the non material infrastructure;
  • Facilitating Jewish education;
  • Promoting mutual respect between people;
  • Assisting civilians who are victims of conflict situations.


Application procedure

Grant applications can be submitted once a year through our application form on this website. Please be aware that applications must be in our office no later than July 1st 2014. 

 

View list of grants awarded in previous years